Genel

Dijital Dünyada Girişimcilik


İnternete olan erişimimizin her geçen gün daha da kolaylaşmasıyla doğru orantılı olarak dijital dünyanın etkilerinin de gündelik hayatımızda birçok alana hakim olmaya başladığını gözlemlemekteyiz. Dijitalleşmenin günümüzde yeni oluşumlar, iş kolları vb. için taban hazırladığı su götürmez bir gerçektir. Bu yazımızda dijital girişimcilik konusundan bahsedeceğiz.

“Dijital Girişim” nedir? Hangi faaliyetler “Dijital Girişim” olarak nitelendirilebilir?

Dijital teknolojisinin girişimcilik adına yapılan tüm işlere entegre edilerek girişimlerin ilgili kitleye, genelde, fiziksel alana gerek duyulmaksızın internet üzerinden ulaştırılmasıdır. Dijital girişimcilik, tüm dijital iş faaliyetleriyle ilişkilendirilebilir. Günümüzde ön planda bulunan “dijital içerik üreticiliği, e-ticaret siteleri, bloglar, online eğitimler gibi hizmetler” dijital girişimcilik kapsamında değerlendirilebilir. Bu alanlarda aktif rol alan kişiler “dijital girişimci” olarak adlandırılmaktadır.

“Dijital Girişimciler” kimlerdir? Hangi alanlarda çalışabilirler?

Dijital girişimciler, dijital dünyaya yeni işletmeler, içerikler ve hizmetler üreten veya halihazırda olan işletmeleri, içerikleri ve hizmetleri gelişen teknolojilerle senkronize olarak güncelleyen kişiler veya gruplardır. Bu girişimciler kategorilere ayrılabilir. Örneğin:

  1.     Teknoloji Girişimcileri: Teknolojiye ilgisi olan ve mevcut teknolojileri güncel tutmak, iyileştirmek isteyen hatta yeni teknolojiler üretmek isteyen kişiler “teknoloji girişimcileri” olarak kabul edilir.
  2.     E-Ticaret Girişimcileri: Ürün veya hizmet satışı alanlarında internet yoluyla varlık göstermek isteyen kurum, kuruluş ve kişiler “e-ticaret girişimcileri” olarak kabul edilir.
  3.     Sosyal Medya Girişimcileri: Sosyal medya platformlarını güncel tutan, yeni sosyal medya platformları tasarlayıp hayata geçiren ve bu sosyal medya platformlarında içerik üreten kişiler “sosyal medya girişimcileri” olarak kabul edilir.
  4.     Eğitim ve E-Öğrenme Girişimcileri: Eğitim alanında dijital platformlara içerik üreten kişilere “eğitim ve e-öğrenme girişimcileri” diyebiliriz.

Bu girişimcilere; veri uzmanları, dijital pazarlamacılar, SEO uzmanları, finansal teknoloji alanında çalışan girişimciler ve daha fazlası da örnek verilebilir. Dijital dünyada çalışma şartlarının esnekliği girişimcilerin çalışma pozisyonlarının ve alanlarının geniş olmasına fırsat vermektedir.

Dijital girişimcilerin bazı spesifik özelliklere sahip olması beklenmektedir. Bu kişilerin başlıca özellikleri şu şekildedir:

  • Yenilikçi ve yaratıcı bakış açılarıyla yeni etkileşimlere, deneyimlere görüşlere açıktırlar.
  • Keşfedilmemiş ve yapılmamış bir fikri üretmek ve mevcut olan fikirleri geliştirmek için çalışmaya motivedirler.
  • İletişim becerileri kuvvetli, dikkatli ve detaycı bireylerdir.
  • Yeni ortamlar ve kurumlarda bulunup “networking” arayışındadırlar.
  • Risk almaktan çekinmez ve kriz anlarını yönetebilirler.
  • Gelişime açık ve gelişim için çabalayan bireylerdir.

Peki, bu girişimciler neden dijitali tercih ediyor?

“Dijital girişimciliğin” günümüz dünyasının en çok tercih edilen girişimcilik modeli olmasının başat sebebi kesinlikle girişimcinin fiziksel ortamda bir iş kurmak istediğinde maddi yetersizlikle karşılaşması olmaktadır.

Dijital girişimcilik birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Sermaye ihtiyacının düşük olması, maliyet düşüklüğü.
  • Geniş kitlelere ulaşabilme potansiyeli.
  • Zaman ve mekana bağımlı olmadan çalışma fırsatı.
  • Esnek çalışma saatleri.
  • Daha az stresle daha fazla verim.
  • İş çeşitliliği, yeteneğe göre uygun iş bulabilme kolaylığı.

Dijital girişimcilik kısaca, teknolojinin girişimcilik faaliyetleriyle sentezlenmesi olarak tanımlanabilir. Çağımızda her geçen gün tüketimin artması birçok alanda ürün ve hizmet talebini doğurarak dijital girişimciliğin yayılmasına önayak olmuştur. Düzenlenen etkinlikler, indirim günleri, reklam kampanyalarının etkisinin düz bir doğruda artması da dijital girişimin önünün geleceğimizde açık olacağına işaret etmektedir…

 

 

İlginizi çekebilir: Mısır Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler

Genel
Sıra Dışı Yasaklar: Ülkelerin Tuhaf Kuralları
Genel
Üçüncü Nesil Kahveler: Kahvede Sanat Var
Genel
Avatar Serileri: Yaratıcı Dünyaya Bakış
Henüz bir yorum yok.