Edebiyat/Kitap

Evrenin Anlamı: 42


Evrenin anlamı nedir, hiç düşündünüz mü? Bunun cevabı herkese göre değişir. Belki güneş, belki su, belki de toprak diyenleriniz olacaktır. Peki bu gibi kavramları; boyutunu kavramamızın imkânı olmayan büyüklükteki Evren’in anlamı, özü olarak düşünmemiz fazlaca basitleştirmez mi konuyu? İçinizde Douglas Adams’ın kalemiyle yazılan Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni okuyanlar vardır. Yine kitabın okurları bu yazımızın konusu olan 42 sayısının gizemi konusunda da pek çok bilgiye sahiptir. Hadi o zaman sizleri daha fazla karmaşanın içerisine sokmadan duruma bir açıklık getirelim. Bugün konumuz: Evrenin anlamı olan 42 sayısı! 

Douglas Adams, Londra’dan İstanbul’a otostop çekerek gelen bir gezgin. Seyahati sırasında gökyüzü ve evren ile ilgilenmeye başlayan Adams, 1979 yılında öyle bir kitap yayınlıyor ki üzerinden yıllar geçmesine rağmen insanlar kitaptaki gizemi çözmeye çalışmaya devam ediyor. Bilimkurgu türünde kaleme alınmış olan kitap; hiperzeki olarak tanımlanan bir ırkın, “Derin Düşünce” ismini koydukları bir bilgisayara “Evrenin cevabı tam olarak nedir?” diye sormasıyla başlıyor. Hiperzeki ırkın kendileri kadar hiperzeki bilgisayarlarından beklentileri spesifik bir cevapken Derin Düşünce’nin “7.5 milyon yıl sonra gelin.” cevabı herkesi dehşete düşürüyor. Fakat bu hiperzeki ırk 7.5 milyon yıl bekliyor ve Derin Düşünce’nin cevabını öğrenmek için soruyu tekrardan soruyorlar. 7.5 milyon yılın ardından süslü, şaşalı, insanı derin bir varoluşsal düşünme sürecine itecek bir cevap beklenirken bilgisayarın cevabı “Her şeyin cevabı 42!” oluyor. Herkes dehşete kapılıyor ve kitap, bu beklenmedik cevap sayesinde okurları büyük bir düşünme serüvenine itiyor.

Herkes tüm evrenin cevabının bir sayı oluşunu sorgulamaya başlıyor. Önce 42 sayısı bilimde sorgulanıyor. 42 sayısının bilgisayarlarda kullandığımız ikili kod sisteminde karşılığının 101010 olduğu fark ediliyor. Mantık biliminde ise bunun karşılığı “var, yok, var, yok, var, yok” oluyor. Bir kâğıdı 42 kere katlayıp yere koyarsanız kâğıdınızın diğer ucunun Ay’ın yüzeyine kadar eriştiği bilgisi konuşuluyor. Ardından dinde sorgulanmaya başlanıyor 42. Bazı inanışlarda yaratıcının isminin 42 harften oluştuğu, ilk basılan İncil’in 42 satırlık sayfalardan meydana geldiği gibi pek çok durum 42 sayısına bağlanıyor. Bir süre sonra bu sayı o kadar popüler oluyor ki bilim merkezlerinde, sinema ve tiyatro salonlarında, otel odalarında insanlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Bir zamanların popüler dizileri Doctor Who, Lost gibi yapımlarda 42 sayısına çarpıcı göndermeler yapılıyor. 

Herkes bir kitap sayesinde hayatlarına giren 42 sayısının anlamını sorgularken, Douglas Adams “Neden 42?” sorusunu yanıtlamaktan hep kaçıyor. Fakat ölümünden 1 sene öncesinde insanların meraklı sorularını daha fazla kulak ardı edemiyor ve hepinizi dehşete düşürecek o cevabı veriyor. “Derin Düşünce’nin çarpıcı bir yanıt vermesi gerekiyordu ve kitabı yazarken de hep cevabın ne olması gerektiğini düşünüyordum. Birden bahçemi izlerken bu cevabın bir sayı olması gerektiğine karar verdim ve 42, rastgele kullandığım bir sayı oldu.” 42 sayısının gizemine gönül veren milyonlarca kişi için paha biçilemez bir hayal kırıklığı niteliğinde oluyor bu cevap. Peki; sizce 42, Douglas Adams’ın uydurduğu bir sayıdan mı ibaret yoksa Adams’ın zihnine önceden kazınmış ve evrende sır perdesinin aralanmasını bekleyen bir giz mi?

İlginizi çekebilir: Amazon ve Başarısının Altındaki Prensipler

Edebiyat/Kitap
Destanlar ve Türk Toplumu
Edebiyat/Kitap
Tüm Zamanların En İyi Polisiye Romanları
Edebiyat/Kitap
21. Yüzyılın Edebiyatı Ne Anlatıyor?
Henüz bir yorum yok.