Genel

Amazon ve Başarısının Altındaki Prensipler


Merhaba KalemlİK okurları! Bu yazımda sizlere Amazon şirketinin başarısından ve bu başarının altında yatan prensiplerden bahsedeceğim.

Amazon, 2015 yılında yıllık kârlılıkta 100 milyar barajını geçerek bir rekora imza attı. Şirketin CEO’su Jeff Bezos, şu ana kadar kurulan şirketler arasında en hızlı büyüyeninin Amazon olduğunu ve bu rekoru ellerinde tuttuklarını söylüyor. Amazon o kadar hızlı büyüdü ki 2018 yılında Apple’dan sonra ikinci 1 trilyonluk şirket olmayı başardı.

Amazon’un bu kadar hızlı büyümesi birçok girişimcide merak uyandırdı. Dünya genelinde girişimciler Amazon’un neyi nasıl yaptığını incelemeye başladı. Ama Jeff Bezos başarısını kapalı kapılar ardında tutmuyor ve başarı için gerekli olan prensipleri herkes ile paylaşıyor. Onun yolundan giden girişimcilere örnek oluyor. Jeff Bezos’un milyon dolarlık şirketinin başarı prensiplerini gelin birlikte inceleyelim.

  • Karşınıza çıkabilecek yenilgileri inovasyon yapmanın bir bedeli olarak görün.

Birçok şirket yenilgiden korkar ama bunun yanında trendlere yetişebilmek için inovasyona ihtiyaç duyduklarını bilirler. Tüm bu süreci ise kayıpları minimuma indirip gelişmeye odaklanmak yerine kayıptan kaçınmaya çalışarak yürütürler. Bezos ise bu konuda farklı düşünüyor. Yenilgiden korkarak yenilik yapılamayacağını söylüyor. Şirketin 2015 yılında yayınladığı yıllık raporda başarılı girişimci, kendilerini diğer şirketlerden farklı kılan en önemli özelliklerinden birinin başarısızlığa ve yenilgiye karşı olan tutumları olduğunu ve Amazon’un başarısız olmak konusunda oldukça tecrübeli olduğunu belirtiyor.

  • Her günü işinizdeki ilk gününüzmüş gibi görün, o heyecanla çalışın.

Bezos, Amazon’un ilk gününden itibaren yeni bir girişimmiş gibi işleyeceğini bildiğini söylüyor. Bütün çalışanlarının bu konuda daima ellerinden geleni yapacaklarına ve her zaman en iyisini önüne getireceklerine olan inancı sağlam.

  • Müşterilerinizin ne istediklerini müşterilerinizden daha iyi bilin, onlar sizden istemeden önce istedikleri şeyi onlara verin. 

Bezos’a göre Amazon’un odağı daima müşteriler. Firma olarak her an, her dakika müşterilerine nasıl daha iyi hizmet sunabileceklerini düşünüp bunun için yeni geliştirmeler planlıyorlar.

  • Mükemmel bir müşteri hizmetleri sistemi yürütün.

Amazon, dünya genelinde birinci sınıf müşteri hizmetleri servisi veriyor ve günlük yaşamda müşterilerinin hayatını kolaylaştırıyor. Amazon dünyanın en müşteri odaklı şirketi haline gelmeyi hedefliyor. Amazonun problemleri çözme konusundaki başarısı ve kendini hızla geliştirme yapısı firmayı rakiplerinden bir adım öne taşıyor.

  • Hızlıca uygulamaya koyun.

Amazon platformlarında sadece müşterilerinin ihtiyaç duyduğu ve gerçekten istediği ürünleri bulundurmaya özen gösteriyor. Dünya genelinde bulundurdukları dağıtım merkezleri sayesinde siparişleri hızlı bir şekilde işleme koyuyor ve kargoya veriyor.

  • Çeşitliliğe önem verin.

Sektöre online kitap satış platformu olarak başlayan Amazon şimdilerde aklınıza gelebilecek her şeyi satıyor. Amazon, tekliflerini çeşitlendirerek ulaştıkları kitleyi genişletmeyi hedefliyor.

  • Dizaynı içerikle birleştirin.

E-ticarette en önemli kavramlardan biri de anahtar kelimelerdir. Bu sebeple Amazon, içerisinde bulundurduğu her ürün için ürün tanımları yazıyor ve “Sıklıkla Sorulan Sorular” bölümüne yer veriyor. Web sayfasını öyle bir dizayn içerisinde tutuyor ki her şey arz ettiği önem kadar yer kaplıyor, aynı zamanda gerekli ve kaliteli bir içerik olduğunu yansıtıyor. Sayfanızın hem ilgi çekici olması hem de asıl göstermek istediğiniz veriyi karşıya geçiriyor olması oldukça önemli.

  • Sadece sektörün bir parçası olmayı değil, sektörün en iyisi olmayı amaçlayın.

Bezos, Amazon’un bir süre kâr etmeden  uzun bir gelişim sürecinden geçmesi gerektiğini söylüyordu. Bunun nedeni ise Amazon’un en büyük hedeflerinden birinin sektörün bir parçası olmak yerine sektörün lideri konumuna gelmek olması. Amazon yeni hamleler ve stratejiler deneyerek şirketi geliştirmek istiyordu. Bezos çalışmalarının faydalarını geç de olsa alabileceğine emindi. Bu sebeple ilk kez 2003 yılında yatırımcılarına kâr paylarını dağıtabildi.

Amazon, kitap satışı yapan bir firmadan bir sektör devine dönüştü. Bu süreçte attığı tüm adımları özenle seçti. Takip ettiği bu prensiplerin meyvesini de sonunda aldı. Amazon adeta hakimiyet sürmek için kendine bir sektör yarattı ve şimdi de o sektörün en iyisi.

İlginizi çekebilir: Metropolde Üniversite Okumak

Genel
Startup Nedir?
Genel
Atlantis: Kayıp Kıta ve Sırları
Genel
Üçüncü Nesil Kahveler: Kahvede Sanat Var
Henüz bir yorum yok.