Hepimiz, beslenmemizin verimi düştükçe aynı oranda hastalıklara karşı direnç kaybettiğimizi gözlemlemlemişizdir. Bu sebeple elimizden geldiğince sağlıklı beslenmeye çalışırız. Fakat Koronavirüs ile sağlıklı beslenme konusunda da farkındalık kazandık ve virüsten korunmak için beslenmemize daha da dikkat eder hâle geldik.
Peki, sağlıklı beslenme ile ilgili herkesin bir fikri olduğunu fark ettiniz mi? Beslenmenin yaşamımızdaki önemi tartışılamayacak kadar büyükken günlük yaşantımızda çok kez duyduğumuz, doğru bilinen yanlışlardan bahsedelim.
Esmer Şeker Kilo Aldırmaz:
Öncelikle esmer şeker ile beyaz şekerin kalori değerlerini karşılaştıralım. Bir gram esmer şeker 3,5 kaloriyken 1 gram beyaz şeker 4 kaloridir. Yani çayınıza 2 küp esmer şeker attığınızda 14 kalori, 2 küp beyaz şeker attığınızda 16 kalori alırsınız. Her iki şeker de hemen hemen aynı kalori değerindedir. Ancak aşırı şeker tüketimi kilo almaya sebep olabildiği için esmer veya beyaz fark etmeksizin şeker kullanımını azaltmalıyız.
Balık ve Yoğurt Birlikte Tüketilirse Zehirler:
Herkesin balık yedikten sonra “Acaba yoğurt yesem ne olur?” diye düşündüğü olmuştur. Bu durumu da şöyle açıklayabiliriz: Tazeliğini yitiren balıkta “histamin” adında bir proteinin miktarı artmakta ve bu madde yoğurtta da bulunmaktadır. Aynı öğünde her ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artar. Bu durum, özellikle alerjik bireylerde çok ender şekilde görülse de (kaşıntı, kızarıklık gibi) bazı olumsuz tepkimelere yol açabilmektedir. Balık bayat ise yanında yoğurt yenilse de yenilmese de zaten zehirlenmeye yol açar. O nedenle besinleri taze olarak tüketmeye dikkat etmeliyiz.
Kepekli Ürünlerin Kalorisi Daha Düşüktür:
Hemen hemen hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermez. Hatta bazı kepekli ürünlerin enerjisi normallerine göre daha fazladır. Bir ürünün kepekli olması onun lif içerdiğini gösterir. Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği için kepekli ürünler daha sağlıklıdır.
Soda İle Maden Suyu Aynıdır:
Soda ile maden suyu aynı şey değildir. Soda, 1 litre içme suyuna en az 570 mg bikarbonat ve 1000 mg karbondioksit katılarak elde edilen yapay bir içecektir. Maden suyu ise doğal bir içecektir. Mineral açısından da çok zengindir. İçeriğinde bikarbonat ve karbondioksitin yanı sıra; magnezyum, kalsiyum, sülfat gibi ana elementler de vardır. Soda içtiğinizde vücudunuz hiç mineral alamazken maden suyu tercih ettiğinizde kalsiyum ve magnezyum minerallerini kazanır.
Light Ürünler Kilo Vermek İsteyenler İçin Serbestçe Tüketilebilir:
Light ürünlerin de pek çoğu bir miktar kalori içerir yani sınırsız tüketmek light da olsa doğru değildir. Light sütlerin üretiminde ise sütten yağ tabakası ve kolesterol ayrılır. Bu nedenle sütün kalori, kolesterol ve doymuş yağ içeriği azalır ve kalsiyum içeriği artar.
İlginizi Çekebilir: Şeker Düşündüğümüz Kadar Tatlı Mı?
Yorumlar