Son zamanlarda vegan kavramını ne kadar sık duymaya başladığımızı fark ettiniz mi? Peki ne demek vegan olmak? Vegan olmak herkesin bildiği gibi sadece hayvansal gıdaların tüketilmediği bir beslenme çeşidi mi yoksa altında yatan derin bir felsefeye mi sahip? Gelin çoğumuzun vejetaryenlik ile karıştırdığı ve ön yargıyla yaklaştığı bu kavramı inceleyelim.
Vejetaryenler hayvan eti yemezken (kırmızı et, beyaz et) veganlar hayvansal hiçbir ürünü tüketmezler. Bunun birçok sebebinin olduğunu söyleyebiliriz. En baskın sebeplerinden biri hayvanların kötüye kullanımını ve onların öldürülmesine engel olmaktır. Bunun yanında başka sebepleri de düşünecek olursak hayvansal ürünlere alerjisi olan insanlar da mevcuttur.
Vegan olmanın sağlıksız olduğu sıkça söylenir. Vegan beslenmenin diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığı biliniyor. Fakat bazı bünyeler için hayvansal gıdalarda çokça bulunan vitaminlerden mahrum kalınması sakıncalı olabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için hayvansal gıda tüketmeyip sıkça karbonhidrat almaktansa oldukça dengeli beslenilmeli.
Özellikle protein alımı bu konuda çok önemli. Hayvansal ürünler dışında baklagiller, fasulye, yulaf, mercimek ve tam tahıllı gıdalar da protein takviyesinde oldukça etkili olacaktır. Eksikliği en fazla hissedilen şeylerden bazıları da B12 ve kalsiyumdur. Bunların takviyesini sağlamak için düzenli aralıklarla kan verip ek olarak doktor kontrolüyle vitamin kullanabilirsiniz. Aslında B12 için dışarıdan takviye almak daha da gerekli. Çünkü tofu, karalahana, brokoli, kuru fasulye ve şalgam yeşillikleri gibi yiyecekleri tüketerek kalsiyum almış olursunuz.
Son zamanlarda tüm dünyada veganlığa olan ilgi, alaka ve saygı artış gösteriyor. Yazı başından beri yemekle ilgili konuşuyor olsak da veganlık aslında bundan ibaret değil. Kullandığınız cilt bakım ürünleri veya kozmetik ürünlerinde de seçiminizi vegan ürünlerden yana yapabilirsiniz.
İlgi bazında artış gösteriyor olsa da ülkemizde bu alan hâlâ oldukça dar. Özellikle vegan bir bireyseniz ve dışarıda bir şeyler yemek istiyorsanız restoran konusunda çok fazla seçeneğe sahip olamıyorsunuz. Mutfakla içli dışlı olarak, zevkinize hitap eden ürünlerle damak zevkinize uygun tarifler denemek sizin yararınıza olacaktır. Mutfağa girdikten sonra yanınıza almak üzere vegan atıştırmalıklar yapmayı da unutmayın.
Hayatınızı vegan biri olarak idame ettirmek istiyorsanız size tavsiyem işe çok araştırıp, okumakla başlayın. Veganlığın ne olduğunu tam olarak kavradıktan sonra tüm besinlerinizi bir anda kesmek yerine onları kademe kademe hayatınızdan çıkarmak daha sağlıklı olacaktır. Tabii ki bunlar benim naçizane edindiğim bilgilerim ve yorumlarım. Siz bu konuda uzman bir doktordan yardım almayı da ihmal etmeyin!
İlginizi Çekebilir: Aktif Dinleme Teknikleri Nelerdir?
Yorumlar