Hepimiz günlük yaşantımızın uzunca bir bölümünü sohbet ederek geçiririz. Sağlıklı gerçekleşen sohbetlerde en az bir konuşmacı bir de dinleyici olmaktadır, eğer iki kişi kendi arasında sohbet halindeyse bu görevler sürekli olarak değişmektedir. Bu küçük görev dağılımında dinleyiciler tarafından uygulanması gereken aktif dinleme tekniklerine değineceğiz.
Dinlemek:
Dinlemek, aktif dinlemek ve pasif dinlemek olarak ikiye ayrılmaktadır. Pasif dinleme bazı ortamlarda zorunlu olarak gerçekleşmesi gereken bir iletişim şeklidir. Örneğin kalabalık bir konferans salonunda aktif olarak konuşmacı ile göz teması kurup onu onaylamak pek mümkün değildir. İkili sohbetlerde ise aktif dinleme tercih edilmelidir. Bu sayede konuşmakta olan kişi kendini daha iyi hissedecek belki de daha derin konulardan bahsedebilecektir. Gelin aktif dinlemenin tekniklerine daha da yakından bakalım.
Açımlama:
Açımlama; dinleyicinin, konuşmacının söylediği cümlelerdeki belli kelime gruplarını tekrar etmesi ya da dinlediklerini kendi kelimeleriyle ifade etmesi şeklinde gerçekleşir. Bu yöntem sayesinde konuşmacı, kendisinin dinlendiğini ve anlaşıldığını hissedip düşüncelerini daha detaylı açıklayabilir.
Açık Sorular:
Dinleyicinin konuyla ilgili açık sorular sormasıyla gerçekleşir. “Buraya yürüyerek mi geldin?” kapalı bir soru iken “Buraya nasıl geldin?” açık bir soru sayılıyor. Kapalı sorulara genellikle kısa cevaplar verildiği ve yeni konular açmadığı için açık sorular daha sık tercih edilmelidir. Soru sorarken tarafsız olmaya ve anlaşılması kolay sorular sormaya dikkat edilmelidir.
Beden Dili ve İletişimi:
Aktif dinlemenin en önemli unsurlarından biri de beden dilidir. Konuşmacı kendisi ile ilgilenildiğini hissetmelidir. Dinleyici, konuşmacı ile aynı hizada durmalı, gözleri ile konuşmacının hareketlerini takip etmeli jest ve mimikleri ile anlatılanlara tepkiler vermelidir. Dinleyici gözlerini kullanırken dikkatli olmalı uzun süre sabit bir şekilde konuşan kişiye bakması bir saldırı olarak anlaşılabilmektedir.
Samimiyet:
Her zaman olduğu gibi dinleme yaparken de samimi olmak çok önemlidir. Konuşan kişiye içten bir şekilde gerçekten kendini vererek ve konuşmacı ile empati kurarak dinlenmeli, peşin hüküm vermeden ön yargısız bir şekilde dinlenmelidir. Böyle yapıldığı takdirde zaten konuşmacı kendini rahat hissedecek tıpkı kendisini dinleyen gibi samimi olacaktır.
Yaşadığımız çağdaki en büyük problemlerden birinin iletişimsizlik ya da iletişim bozuklukları olduğu düşünüldüğünde bu tekniklerin sizin için de faydalı olacağını düşünüyorum. Deneyip görebilirsiniz, herkese keyifli sohbetler.
İlginizi Çekebilir: Sürdürülebilir Gardırop Nasıl Oluşturulur?
Yorumlar