En basit haliyle bir olayı veya durumu olması gerekenden fazla düşünmek şeklinde tanımlanan overthinking yapılan bilimsel araştırmalara göre 25-35 yaş arası bireylerin %73’ünün zihninde uzun vadeli bir şekilde yer etmektedir. Farklı şekillerde vuku bulan overthinking; temelde geçmişte yaşanan anıları zihinde durmadan tekrar etme, onlar üzerine fazlaca düşünme ve gelecekte yaşanabilecek olumsuzlukların kaygısını derinden hissetme şeklinde oluşur.
Overthinking probleminin kişiden kişiye değişen farklı belirtileri olabilir. Bunlardan en yaygın olan bazıları şunlardır:
1)Fazla düşünmeye bağlı olarak uykuya dalmada çekilen güçlük, uyku bozukluğu
2)Bireyin kendisini geçmişte yapılmayan veya yanlış yapılan şeyler üzerine kafa yorarken bulması
3)Bir düşünceye saplanmaktan doğan yeme bozuklukları
4)Geleceğin bilinmezliğiyle ilgili düşünme ve kendini sürekli bir sonraki adımını planlarken bulma durumu
5)Anksiyeteden doğan şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kalp çarpıntısı gibi fiziksel sorunlar
6)Zihinsel meşguliyet yüzünden bireyin toplumdan kaçmaya başlayıp kendisini sosyal çevresinden soyutlaması
Aşırı düşünme durumunun farklı sebepleri olsa dahi çoğu zaman bir belirsizlikle ilişkilidir. Kişi kendi kontrolünde olmayan konuları düşünür, cevabını bulamayacağı sorular sormaya devam eder ve bu çelişkili hislerde kendi benliğine yabancılaşır. Genetik faktörler, çevresel etkiler, kişinin travma geçmişi ve günlük hayatta maruz kaldığı stres, overthinking durumuna yol açan diğer sebeplerden bazılarıdır. Peki ya bu neredeyse her yüz insandan yetmiş üçünün maruz kaldığı ortak problemimizin bir çözümü yok mu dediğinizi duyar gibiyiz. İşte tam da burada bu sorunu çözmek adına türetilmiş farklı metotlar devreye giriyor. Sizler için bu metotlardan en işlevsel olanlarını derledik:
1)Mindfulness(Bilinçli Farkındalık-Ana Odaklanma) Egzersizleri çeşitli dallara ayrılsa da temelde hisleri ve düşünceleri dinginleştirmek için kullanılan egzersizlerdir. Bu egzersizlerin çoğunu nefes egzersizleri ve olumsuz düşüncelerden sıyrılmak için yapılan meditasyonlar oluşturur.
2)Düşünme süresini limitlendirmek de overthinking problemini aşmak için kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Kişi, kafaya taktığı ve içinde kaybolduğu konu her ne ise kendisine o konuyu düşünmek için belirli bir zaman aralığı tanır. O zaman aralığı sona erdiğinde ise düşünmeyi bırakması ve hayatı normal akışına döndürmesi gerekmektedir.
3)Overthinkingi azaltmak için etkili olan bir diğer metot ise düşünceleri başka yöne yönlendirmektir. Bu da yeni ve farklı meşguliyetler edinerek insanın kendini yıpratıcı düşüncelerden soyutlamasından geçer. Günlük hayatında birden çok meşguliyeti olan ve bu tip olumsuz düşüncelerde hapsolmaya vakti olmayan insan overthinkingin üstesinden kolayca gelebilir.
4)OKB’ye varmış düşünce bozukluklarında tıbbi destek almakta fayda olabilir. Overthinking problemini bu denli ciddi yaşayan bireyin ihtiyacı çoğu zaman yargılanma korkusu yaşamadan konuşabileceği birisi olduğundan psikiyatristler ve psikologlar bu yoldaki en iyi arkadaşları olabilir. Gerekli görüldüğü durumda başlanan ilaç tedavileri de bu yolda hastaya yardımcı olan bir diğer etkendir.
Bu yazımızda sizlere overthinkingin ne olduğundan, belirtilerinden ve bu durumu aşmak için derlediğimiz çözüm önerilerinden bahsettik. Sigmund Freud’un söylediği gibi “Genç bir insanın hayatını mahveden üç şey vardır: Duygusallık, farkındalık ve fazla düşünmek.” Siz siz olun düşüncelerinizin büyülü olduğu kadar tehlikeli dünyasında boğulmayın, sevgiyle kalın!
İlginizi çekebilir:Rock and Roll’un Efsanesi Elvis Presley’nin Hayatı
Yorumlar