Röportaj

Sevilen İçerik Üreticisi ve Ünlü Aşçı İdil Yazar Röportajı


Sevilen içerik üreticisi ve ünlü aşçı İdil Yazar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

1) Yemek yapmaya olan ilginiz ne zaman başladı? Çocukluktan gelen bir ilginiz var mıydı? 

Rahmetli anneannem çok güzel yapardı. Çocukken mutfakta anneannemle geçirdiğim  zamanlar benim için hep çok özel oldu.

2) Mutfağa olan bu ilginizi ne zaman mesleğe dönüştürme kararı aldınız? 

Gastronomi alanında dünyadaki en önemli şehirlerden biri olan San Sebastian seyahatimde  yemeğin benim için bir tutku olduğunu ve bu alanda bir kariyer yapmam gerektiğini  hissettim. Döner dönmez de soluğu aşçılık okulunda aldım.

3) Eğitim hayatınıza baktığımızda Amerika’da bulunan Babson College’te Pazarlama ve  Girişimcilik bölümünü başarı ile tamamladığınızı görüyoruz. Aldığınız bu eğitimin şu anki  yaptığınız mesleğe ne gibi artıları oluyor? 

Üniversitede yeni bir iş kurmanın; finanstan, PR’a, insan kaynaklarından, satışa, business plan  yazmaktan, strateji belirlemeye kadar birçok farklı alanını öğrendik. Başarılı olan, olmayan bir  çok start-up’ın case study’sini çalıştık. Girişimcilik üzerine eğitim veren bir okul olduğu için  üniversite boyunca iki kere kendi işimizi kurma fırsatımız da oldu. 

Bunun yanı sıra Amerika’da, Türk bir öğrenci olmak, insan ilişkileri, kendini ifade  etme becerisi, pratik düşünme, özgüvenli, soğukkanlı, yapıcı ve çözüm odaklı olma gibi  alanlarda beni güçlendirdi. Faydalarını, sadece kariyerimde değil, hayatımın her alanında  hissediyorum.

 

4) Artık günümüzde alanında başarılı pek çok kişiyi sosyal medya üzerinden takip edebiliyoruz. Siz de bu noktada insanlar tarafından büyük bir ilgi görüyorsunuz. Peki ilk olarak ne zaman mutfakta olan işlerinizi sosyal medyaya taşıma kararı aldınız? 

Aslında ilk günden beri kariyer stratejim dijital mecralarda içerik üretmekti. Üniversite eğitimi sırasında öğrendiklerim ve sonrasında gözlemlediklerim sayesinde bu alanın büyüyeceğini çok net görebildim. Hatta, hiç kimse bilmez, ilk youtube video’mu 2008’de yüklemiştim:) Youtube yeni açılmıştı ve video yükleme fikri beni çok heyecanlandırmıştı. 2014’te bunun kendi alanımda güzel bir kariyer fırsatı olabileceğine tüm kalbimle inandım ve hayallerimi, hedeflerimi, mesleki yatırımımı bu doğrultuda şekillendirdim.

5) Geçmişinizde sunuculuk kariyerinizin de olduğunu görüyoruz. Sunuculuk tecrübelerinizin Youtube kanalınızda geniş kitlelere hitap etmenizde avantajları oldu diyebilir miyiz, olduysa ne gibi avantajları oldu? 

Tabii. TV tecrübem sayesinde kamera önünde ve ekranda olmaya çok alışıktım. Bir de diksiyon eğitimimin olması, basit ve akıcı bir anlatım diline sahip olmamda büyük avantaj sağladı.

6) Aşçı olmak isteyen ve bu yolda ilerleyen insanlar için tavsiyelerde bulunabilir misiniz? 

Merak ederek başlayan her türlü deneyim çok önemlidir. Denemekten, merak edip araştırmaktan, sormaktan ve yeni şeyler öğrenmekten çekinmesinler. Farklı eğitimler almak, bambaşka mutfaklar tanımak, lezzetlerle buluşmak çok zihin açıcıdır. 

Aslında yalnızca aşçılık özelinde değil, genel fikrim şu: Kalplerimizin sesini “pürdikkat” dinleyip, bir cesaret yola çıkınca inanın her yol öyle güzel ki… 🙂

7) Kozmetikten sunuculuğa kadar birçok alanda deneyimlerinizin olduğunu görüyoruz. Aşçılığı sizin için özel kılan nedir? 

Bu benim hayat amacım bence ve bunu kendime ilk söylediğim anda maddi-manevi önceliklerim yeniden şekillendi diyebilirim. Ben gerçekten ve şükürler olsun ki işimi tutkuyla yapıyorum. Ancak bu, bir sebeple işim olamayıp hobim olarak kalsaydı da aynı heyecan ve aşkla mutfakta üretmeye devam ederdim. Çünkü… Mutfak benim oyun parkım, güvenli  alanım, terapi koltuğum 🙂

8) Yeni bir proje için yola çıktığınız zaman motivasyon kaynağınız ne oluyor? 

Yenilik ve yaratıcılık beni en çok heyecanlandıran, motive eden şeyler. Taraflar olmak yerine aynı yerde ve yan yana olma, birlikte başarma fikrini çok severim. İş birliği dediğimiz de aslında bu şekilde “güç birliği” olduğunda anlamlı, değerli oluyor bana göre.

9) Sizce iyi bir aşçıda bulunması gereken özellikler nelerdir? 

Yeniliğe açık olmak. Cesaret. Disiplin. Merak. Bir de düzen, az ya da çok – kişiye göre değişir

10) Türk mutfağının dünya çapında daha geniş kitlelere duyurulması için sizce neler yapılmalı? 

Türkiye gastronomi açısından çok çok zengin bir ülke ve bu konuda sürekliliği olan projeler oluşturulmalı. En basitinden, gastronomi odaklı seyahatler tasarlanmalı ve bu seyahatlerin dünya medyasında bolca görünür olması, doğru hedef kitlelerle buluşması sağlanmalı.

11) Dünyada tadını asla unutamayacağınız bir lezzet deneyimlediniz mi? 

Aslına bakarsanız seyahatlerimi planlarken bol bol araştırma yapar, öncesinde dersimi sıkı çalışırım 🙂 Gideceğim yerin yerel mutfağını ve mutlaka deneyimlemem gereken lezzetleri araştırırım. Gördüğüm hemen her ülkeden örnekler verebilirim fakat soruyu okuduğum an aklıma ilk gelen Japonya’da yediğim sashimi ve sushi’ler oldu. Lezzeti ve tazeliklerini asla unutamam.

 

İlginizi çekebilir: Overthinking Nedir? 

Röportaj
Sevilen Gitarist Metin Türkcan Röportajı
Röportaj
Dijital İçerik Üreticisi Ceyda Kasabalı Röportajı
Röportaj
Yetenekli Müzisyen Melis Fis Röportajı
Henüz bir yorum yok.