Bilim / Teknoloji

Holotropik Nefes Çalışması Nedir?


Yorucu iş ve okul hayatı bazen hepimiz için çok zorlayıcı gelebiliyor. Bazen sahilde yapılan koşular, doğaya kaçışlar zihnimizi dinginleştirmek için yeterli olmayabilir. Bu noktada doğru, işe yarayan nefes egzersizleri ve meditasyonlar yapmak asıl çözüm oluyor. Gündelik yaşantıda gerek medyada gerekse internette pek çok kez karşımıza çıkan meditasyon teknikleri ve nefes egzersizleri ihtiyaca göre olmayabiliyor. Biraz araştırma yaptığımızda da aslında bizim için en uygun olan meditatif uygulamaların Uzak Doğu bölgesinde köklendiğinin farkına varıyoruz. Bu yazımızda sizler için uzak doğunun meditasyon temellerini oluşturan egzersizlerinden biri olan “Holotropik Nefes Egzersizleri”nden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Hepimizin hayatında karanlık dönemlerimizi hatırlatan sınavlar, kavgalar, krizler olabiliyor. Bazen öyle anlar yaşıyoruz ki özümüze dönmek, dinginleşmek ve hatta çocukluğumuza dönerek sahip olduğumuz dertlerden, tasalardan kurtulmak istiyoruz. Nefes egzersizleri denildiğinde eminim ki çoğunuzun aklına bu gibi sakinleştirici etkisi gelse de nefes egzersizlerinin aynı zamanda alternatif tıbbi etkileri de bulunuyor. Örnek vermemiz gerekirse “Holotropik” nefes egzersizlerini söyleyebiliriz. İnsan yaradılışının temelinde yatan duygular, hisler bazen içinden çıkılmaz bir hâl alırken bazı sebepler dolayısıyla unutkanlık, depresyon, hastalık gibi pek çok etmeni hayatımıza sokabiliyor. Bahsetmiş olduğumuz Holotropik nefes egzersizlerinde ise amaç duyguları yönetmeden ziyade ruhun derin katmanlarına ulaşmak oluyor. Baskılanan hisler, unutulan detaylar… Kısacası beynimizin bir kaçış kapısı olarak gördüğü “üstesinden gelemiyorsan üstünü kapa” metodunun sebep olduğu durumlarda Holotropik nefes egzersizleri ruhun derin katmanlarına inerek kaybolan bizi gün yüzüne çıkarıyor.

Kökeni Uzak Doğu’ya dayanan bu tekniğin uygulanması esnasında gözler, zihni dolduran görme eylemini işlevsizleştirmek adına kapatılıyor. Ardından kişi rahat bir pozisyona geçerek sakin bir müzik eşliğinde derin ve hızlı periyotlarla nefes alıp vermeye başlıyor. Bu tekniğin bizlerde uyandırdığı panik, travma güdüleri sayesinde kişi; öncelikle bulunduğu ortamı hatırlayarak güven duygusuna bürünüyor, rahatlıyor. Bu rahatlamanın ardından travma etkileri kişiyi geçmişe götürerek unutulan, hafızanın derinlerinde saklanan duygu ve anıları hafızaya getirerek hatırlama eylemini gerçekleştiriyor. Bunun dışında kişi, bedeniyle ve benliğiyle yüzleşip yalnız kalarak zihnin keşfedilme, ruhun serbest kalma aşamalarına geçiyor. Psikolojide bu egzersiz, ruhu iyileştirmek için kullanılıyor.

Elbette ki hepimizin kendimizle yüzleşmek, benliğimizle yalnız kalmak gibi istekleri oluyor ve bu noktada nefes egzersizleri hatta “Holotropik Nefes” egzersizleri hayat kurtarıcı oluyor.

İlginizi çekebilir: Sessiz İstifa

Bilim / Teknoloji
Sanal Gerçeklikte Koku Duyusu
Başarı Hikâyesi
Uzaya Çıkan İlk Türk: Alper Gezeravcı
Bilim / Teknoloji
Zihin Aktarımı Mümkün mü?
Henüz bir yorum yok.