Bilim / Teknoloji

Gerçeklik Algısı Değişiyor: Ayna Dünyalar


İnsanoğlu her zaman keşfettiğinin, icat ettiğinin daha fazlasını istemiştir. Elindekiyle yetinmeyip daima en iyisine ulaşabilmek amacıyla daha çok çalışmıştır. Şu anda birçok kişi en iyiye ulaşabilmek uğruna çalışıyor. Bu insanlardan bazıları ise yaşadığımız dünyanın gerçeklik algısından farklı olarak kopyasını yapmakla meşgul. Amaçları yaşadığımız dünyayla bu yapay dünyayı örtüştürmek. Peki neden bu kadar uğraşıyorlar? Başta da dediğimiz gibi her zaman en iyisine ulaşabilme arzusu: Gelecekte sosyal medyanın yerine bir alternatif sunmak.

Artık hepimiz gerek televizyon gerekse cep telefonları ve bilgisayarlardan iki boyutlu dünyaya alışmış durumdayız. Camın arkasında bir şeyler izlemek artık bizlere ilginç gelmiyor. Peki izlemeye alıştıklarımızı camsız bir şekilde izlesek? Yani izlediğimiz belgeseldeki aslan sadece camın arkasında değil de evimizde olsa?

Felsefedeki adı “Ayna Dünyalar” olan kavram bu noktada hayatımıza giriyor. Artırılmış gerçeklik (augmented reality) ve sanal gerçeklik (virtual reality)’e benzeyen “Ayna Dünyalar” aslında bu olguların karışmasından doğuyor.

Ayna Dünya’da gerçek dünyadaki her şeyin bir kopyası olacak. Bazılarının oldu bile: denizlerin, dağların, binaların, okyanusların, evlerin, yolların… En ilginç olanı ise binaların kopyasının olması yetmezmiş gibi yavaş yavaş onların içinin de kopyalanmasının başlamasıdır. Birçok eşya metaverse için kopyalanmaya başlanmış bile. Böylelikle gerekli ekipmanlar sağlandığında kopyalanan eşyalar kullanılmaya başlanabilecek. Örneğin hoparlör gibi. Aynı zamanda bu dünyada sosyalleşilebilecek bir çok ülke gezilebilecek. Bu yönüyle bize eşsiz fırsatlar sunacak.

Dünyanın önde gelen firmaları bu sektörde her geçen gün yatırım yapmaya devam ediyor. Google ve Ali Baba bunlardan sadece iki tanesi. Bu firmalar neden yatırım yapıyor ve adı bile duyulmamış şirketlere devasa miktarda para veriyorlar? Cevabı aslında çok basit: Bugün nasıl her beş kişiden üçü internet kullanıyorsa gelecekte de ayna dünya için bu oran benzer olacaktır. Bunu gören dünyanın öncü şirketleri doğal olarak bu fırsatı kaçırmak istemiyor.

Peki ya bu yeni dünyanın fatihi kim? Bu dünyada kimin sözü geçiyor ve geçecek? Bu sorunun cevabı şüphesiz ki bu dünyaya hazırlık yapan ve belki de ismini bile duymadığımız bir şirket olacak. Aslında burada önemli olan şirketin ismi, hazır olması gibi detaylar değil. Önemli olan sizin bu dünyaya hazır olup olmamanız. O aynada sadece kendinize mi bakacaksınız yoksa o aynanın içine girip o dünyayı yaratacak mısınız?

İlginizi çekebilir: İş Dünyasında Yeni Trend: Veri Analitiği

 

Bilim / Teknoloji
Gerçek Hayata Dönüş: Dijital Minimalizm
Bilim / Teknoloji
Çernobil Faciası ve Kalıcı Mirası
Bilim / Teknoloji
Columbia Uzay Mekiği Kazası
Henüz bir yorum yok.