Genel

Sanat ile Teknolojinin Birleşimi: NFT


Hızla gelişen dijital teknoloji çağında diğer pek çok alanda yaşanan değişimler gibi “sanat” alanında da köklü değişimler yaşanmaya başladı. Özellikle son günlerde herkesin mutlaka duyduğu hatta üniversitelerin seçmeli ders olarak vermeye hazırlandığı NFT nedir? Hep birlikte inceleyelim.

NFT NEDİR?

Non-Fungible Token, kısaca NFT “takas edilemez dijital varlık” olarak tercüme edilebilir. NFT aslında kripto para birimidir ama burada söz konusu olan para, bildiğimiz tanımlarının dışında herhangi değerli bir varlık olabilir. NFT sayılabilecek varlıklar; bir sanat eseri, çok önceden atılmış bir tweet, sosyal medyada paylaşılan hikâye ve daha pek çoğu olabilir.

Aslında en basit tabirle NFT’yi koleksiyon değeri taşıyan varlıkların dijital dünyaya yansıması olarak açıklayabiliriz. Bu noktada NFT’nin diğer kripto para birimlerinden farkı biricik ve değiştirilemez olması oluyor.

Sanat

NEDEN NFT SATIN ALINIYOR?

NFT satın almakla alakalı pek çok insanın kafasında soru işareti olması çok normal. Mesela ilgilendiğiniz NFT bir JPEG dosya ise içinde bulunduğumuz dönemde bunu tek bir tık ile indirmek oldukça basit ama insanların bu dosyalara fahiş fiyatlar vermesi kendi kendinize “Ne gerek var?” sorusunu sormanıza yol açabilir. Ancak internetten indirerek sahip olduğunuz dosyanın kopya olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bir benzetme yapacak olursak Mona Lisa tablosuna da internetten ücretsiz bir şekilde ulaşabilir hatta indirip renkli baskısını duvarımıza da asabiliriz; hakkında yazılmış onlarca kitaba uygun fiyatlarla sahip olabiliriz ama eğer orijinalini almak isteseydik onlarca belki yüz milyonlarca dolar ödememiz gerekirdi. Yani buradaki asıl değer tablonun reprodüksiyonlarında değil onlardan sonsuz sayıda var, asıl değer orijinal olanında çünkü o biricik.

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN NFT ÖRNEKLERİ
MİKE WİNKELMANN

Kripto sanatın yapı taşı olarak kabul edebileceğimiz,Beeple takma isimli Mike Winkelmann’ın “Everydays: The First 5,000 Days” eseri müzayede evinde satılan ilk dijital eser olarak tarihe geçti.JPEG formatında olan bu eserde siyasi liderlerden çizgi film karakterlerine birçok farklı çizim var.Bu eser 69,4 milyona alıcı buldu.

Sanat

BANKSY

Sokak sanatının efsanevi isimlerinden olan Banksy’nin orijinal eseri canlı olarak yayınlanan bir videoda yakıldı.Eseri temsil eden NFT ise 380.000 dolara alıcı buldu.

TARIK TOLUNAY

Tarık Tolunay’ın “Pandemi” isimli eseri İranlı bir koleksiyoner tarafından yaklaşık 36.000 dolara satın alındı. “Haydarpaşa Panaroma” isimli eseriyse 90.000 dolara teklif aldı.

İlginizi Çekebilir: Hayır Diyememek: Tehlikeli Bir Virüs

Genel
Bir Bellek Yanılgısı Olarak Jamais Vu
Genel
Moda Akımları Sürdürülebilirliğin Katili mi?
Genel
Sevilen Yazar Mehmet Berk Yaltırık Röportajı