Genel

Siber Çağ Korsanlığı


Teknoloji çağının hayatımıza avantaj sağladığı gibi sebep olduğu birçok dezavantaj da mevcut. İstediğimiz her bilgiye ulaşmamızın kolaylığı ne kadar arttıysa bilgilerimizi korumak da bir o kadar zorlaştı. Bilgilerimizin güvenliğine tehdit oluşturan eylemlere siber saldırı denir. Bu saldırılar, bazı özel kodlarla gerçekleştirilir ve genellikle amaç veri hırsızlığıdır. Siber saldırı, hacker olarak adlandırdığımız bu konuda bilgi sahibi insanlar tarafından yapılır. Hız ve kolaylığından ötürü kullanmak istediğimiz internet, hackerlar tarafından da kötü amaçlarla kullanılıyor.

Siber saldırılar; devletler arasında, kurumlara karşı veya bireylere karşı gerçekleşebilir.

Kurum ve Kuruluş Saldırıları: Burada en büyük hedef, bankalar ve firmalardır. Kurumların hem kendi hem de müşterilerinin verileri karşı tarafın eline geçtikten sonra bu veriler için ciddi miktarda fidye istenebilir veya veriler farklı firmalara satılabilir. Bunun dışında şirket sistemleri devre dışı bırakılarak çalışmalar aksatılabilir. Ayrıca kurumların cihazları kullanılarak başka saldırılarda bulunulabilir ve bu durumda saldıran taraf olarak o kurum gösterilebilir. Bunların hepsi hem ciddi maddi zarara hem de prestij kaybına sebep olur.

Devletler Arası Saldırılar: Aynı kurumlara karşı düzenlenen saldırılar gibi ülkeler de birbirlerine karşı saldırıda bulunabiliyor. Buradaki amaç da tedarik zincirlerini ve ulaşım veya iletişim gibi sistemleri bozmak, ülkenin ekonomisine zarar vermek, sağlık hizmetinin aksamasını sağlamak olabilir. Sistemlerin daha yapım aşamasında güvenirliğinden emin olmak, sık sık güncellemek ve çalışanları bu konuda bilinçlendirmek gerekir.

Bireysel Saldırılar: Bireysel saldırılarda hedef, genellikle sosyal medya hesaplarınızın parolaları veya kredi kartı bilgilerinizdir. İnsanlar, spam e-postalar veya güvenilir olmayan web siteler vasıtasıyla cihazınıza sızabilirler. Cihazınıza virüs bulaştırdıkları an tüm bilgileriniz artık onların ellerinde olur. Ayrıca hareketlerinizi izleyerek de bilgilerinize ulaşabilir ve banka hesaplarınızı boşaltabilirler. Bunun dışında mikrofon ve kameranıza ulaşmak da oldukça mümkün. Buradan kayıtlar alabilir ve daha sonrasında sizlere şantaj uygulayabilirler.

Peki biz bu durumdan nasıl korunabiliriz?

Bireysel olarak kendi cihazlarımızı ve verilerimizi korumamızın birkaç yolu var.

  • Wi-Fi Bağlantıları:

Artık birçok ortamda ücretsiz Wi-Fi bağlantıları bulunuyor. Çoğu cihaz da bu ağlara otomatik bağlanabilir durumda. Bir ağa bağlandığınız zaman artık tüm verileriniz çalınabilir bir konumda oluyor. Bu nedenle kullandığınız Wi-Fi ağlarına dikkat etmeli ve cihazınızın otomatik bağlanma özelliğini kapatmalısınız. Bu, sizi yüzde yüz koruyacak bir yöntem olmasa da güvenliğiniz için ilk adım olabilir.

  • Antivirüs Kullanımı:

Antivirüs programları sayesinde web sitelerden veya gelen maillerden cihazınıza bulaşabilecek virüsleri engelleyebilirsiniz. Birçoğu ücretsiz olan bu yazılımlardan cihazınıza indirerek saldırılardan korunabilirsiniz.

  • Sosyal Medya Hesapları:

En çok paylaşım yaptığımız ve bizi en çok takip etmesine izin verdiğimiz siteler, sosyal medya platformlarıdır. En iyi örnek, son zamanlarda ilgilendiğiniz her şeyin önerilenler kısmında karşınıza çıkıyor olmasıdır. Bunun dışında konum, kamera, mikrofon gibi birçok erişime de izin vermiş bulunmaktayız. Sosyal medyada kendimizi korumak için yapmamız gereken hesaplarımızı gizli kullanmak, herkesin görüntülemesine izin vermemek ve gelen her mesajın içeriğine güvenmemek.

  • Zor Şifre Oluşturma:

Her yerde söylenen ve en önemli güvenlik adımlarından biri şifreleme yöntemidir. Sosyal medya hesaplarınızın, cihazlarınızdaki klasörlerinizin şifrelerini olabildiğince karmaşık belirlemelisiniz. İçerisinde hem harf hem rakam hem de özel karakter bulunduran şifrelerin kırılması oldukça zor bir durum. Ayrıca her yerde farklı şifre kullanırsanız bir şifrenizin ortaya çıkması, diğer sistemlerinizi etkilememiş olacaktır.

  • Bilgisayar Ön Belleğini Temizleme:

Bilgisayarda yapılan çoğu işlemin saklandığı yer ön bellektir. İndirilen uygulamadan girilen her siteye kadar her şey burada depolanır. Burayı sık sık temizlemek, bir saldırıya uğramanız durumunda eski verilerinize ulaşılmasını engeller.

Elektronik ortamdaki her veri aslında tehlike altında. İnternetin kullanımı günden güne yaygınlaştıkça bu durum daha da ciddileşecek. Fakat burada yapılması gereken internet kullanımını azaltmak değil, sistemlerin ve cihazların açıklarını kontrol etmek ve önlem almak.

İlginizi çekebilir: Jane Eyre: Kitap ve Film İncelemesi

Genel
Burçlar ve Savaş Gezegeni Mars Arasındaki İlişki
Genel
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinde Medyanın Rolü
Genel
Formula 1: 2022 Sezonu ve Efsanenin Vedası
Henüz bir yorum yok.