Meslek kavramı en yalın haliyle “bir insanın para kazanmak için yaptığı sürekli iş” olarak tanımlansa da insan yaşamında ciddi öneme sahiptir. Çoğumuz çocukluk döneminden yetişkinlik dönemimize kadar olan süreçte toplumsal doğruların; teknolojik, sosyal ve ekonomik düzeylerin değişmesi gibi birçok dış faktörden etkileniriz. Kimimiz elde edeceği statüyü, kimimiz kazanacağı geliri önemser; kimimiz tamamen manevi duygularla hareket ederiz. Şimdi gelin, ülkelerin hayallerini süsleyen mesleklere bir göz atalım!
Dünya ülkelerinin istatistiklerine baktığımızda bazı toplumların meslek seçiminde gelişmişlik düzeylerinin de etkisi olduğunu görmekteyiz. Örnegin istatistiklere göre Malezya’da eğitim seviyesinin gelişmemiş olması, orada bulunan birçok insanın hayalinin öğretmenlik olmasına neden olmakta. Mali’de sağlık sektöründe sorun yaşanmasıyla doktorluk mesleği ön plana çıkarken daha gelişmiş ülkeler olan Polonya’da yazılımcı, mühendislik dehası Almanya’da bilim insanı olmak isteyen insanlar çoğunlukta. Geleceğe yönelik mesleklerin daha fazla tercih edildiği toplumların genellikle belirli temel sorunlarını çözmüş olduğunu ve insanların meslek hayalinin buna göre oluştuğunu görmekteyiz. Bir diğer faktör ise elde edilecek gelir ve popülarite üzerine. Bu bilinirlik sevdası da Meksika, Peru, Uruguay, Şili, Endonezya, Kolombiya, İspanya ve Arjantinin gibi ülkelerde yaşayan insanların günümüz mesleklerinden olan “YouTuberlık” ve “Influencerlık” yapma hayalini kurmasına neden oluyor. Araştırmalara göre Kanada, ABD ve Avustralya gibi ülkelerin en çok pilotluk hayali kurmasının nedeni de mesleğin “iyi kazanç ve birçok avantaja” sahip olması.
Bir sonraki mesleğimiz ise yazarlık! Yazar olmayı düşleyen ülkelere baktığımızda bizi ilginç bir tablo karşılıyor. Remitly’nin araştırmasına göre Pakistan, Irak, Hindistan, Kenya ve Libya yazar olmayı en çok isteyen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Gelelim Türkiye’nin en çok hayalini kurduğu mesleğe! Türk halkı en çok oyuncu olmak istiyor. Yıllar boyunca mühendislik, doktorluk, mimarlık, avukatlık gibi meslekler revaçtayken yapılan analizlere göre ülkemizdeki televizyon kanallarının yaygınlığı, bu sektördeki yapılan yatırımlar ve sağladığı imkanlar toplumun fikrini değiştirmeye başlamış gibi görünüyor.
Diğer dünya ülkelerine baktığımızda;
- Madagaskar – Girişimci
- Çin – Diyetisyen
- Suudi Arabistan ve Yemen – Şair
- Brezilya – İş İnsanı
- Fransa – Avukat
- Türkmenistan – Çevirmen
- İtalya – Girişimci
- Vietnam – Şarkıcı
- Güney Kore – Polis
- Nijerya ve Zimbabve – Dansçı olmak istiyor.
İlginizi çekebilir: Yetenekli Müzisyen Tuana Yılmaz Röportajı
Yorumlar