Gün içerisinde kaç kere yemek yediğinizi hiç düşündünüz mü? Normalde 3 öğün yememiz gerekirken, buna gerçekten kaç kişi uyabiliyor acaba? Sürekli bir yeme veya atıştırma isteği aslında farkında olmadan yaptığımız bazı hatalı davranışların sonuçlarıdır. Açlık hissi, sizi nasıl ele geçiriyor? Gelin bu davranışlara birlikte göz atalım.
Su İçmemek:
Günümüzü dışarıda yoğun bir şekilde de geçirsek tüm gün evde yatarak da geçirsek genelde su içmeyi unutuyoruz. Beynimiz ise susuzluk ve açlık durumlarını tam olarak ayırt edemiyor. Özellikle o gün yeteri kadar sıvı alınmadıysa, beyin sıvı ihtiyacını açlık olarak algılayabiliyor. Durum böyle olunca insan su ihtiyacını karşılamak yerine gidip yemek yiyor, çünkü aç olduğunu düşünüyor.
Hızlı Yemek Yemek:
En büyük hatalardan biri de hızlı yemek yemek. Özellikle çok aç olduğumuzda hızlıca yeriz. Ama aslında beynimize tokluk sinyali yemek yemeye başladıktan 20 dakika sonra gider. Bu 20 dakikayı nasıl değerlendireceğiniz tamamen size kalmış. Ya yavaşça yiyerek daha az yemekle doyarsınız ya da hızlıca tabağınızı süpürür, 2. tabağa geçer ve almanız gerekenden fazla kalori alırsınız. Ve sanılanın aksine çok yemek daha fazla acıkmanıza sebep olacaktır.
Duygusal Açlık:
Siz de mutsuz olduğunuzda daha çok yemek yediğinizi fark ediyor musunuz? İşte bu depresyon anlarında aç olunmamasına rağmen aç hissetme durumuna duygusal açlık denir. Can sıkıntısından dolayı vaktimizi sürekli yemek yiyerek değerlendirmeyi tercih ediyoruz fakat bu sağlığımız için çok tehlikeli. Duygusal olarak iyi hissetmediğinizde ve aç olduğunuzu fark ettiğinizde 2 kere düşünmenizi öneririm.
İnsülin Seviyesi:
İnsülin hormonunun görevi, kan şekeri yükseldiğinde şekerin hücrelere geçmesini ve dolayısıyla kandaki şeker seviyesinin azalmasını sağlamaktır. Fakat bazı bireylerde insülin direnci fazladır. İnsülin direnci, hücrelerin insüline karşı gerekli tepkiyi verememesi ve dolayısıyla şekerin hücrelere geçememesi durumudur. Böyle olunca insan doymadığını ve sürekli aç olduğunu hisseder. Tabii insülin direncinizin olup olmadığını anca hastanelerde yaptıracağınız kan şekeri ve insülin testleri ile anlayabilirsiniz.
Yetersiz Protein Tüketimi:
Balık, kuru baklagiller, yumurta gibi protein bakımından zengin olan besinler; besin değeri yüksektir. Bu ürünleri tüketmek tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar. Bunun aksine bol karbonhidratlı besinler tüketmek kan şekeri seviyesini bozar ve sık sık acıkmaya sebep olur.
Uyku Düzeninde Bozukluk:
Yetersiz uyumak; metabolizma düzeninin bozulmasına bu da hormonların çalışmasının olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur. Özellikle de iştah uyarıcı hormonumuz az uyuduğumuzda daha da fazla salgılanır ve sürekli aç hissetmemizi sağlar.
Bahsetmiş olduğum davranışlarda kendinizden bir şeyler buluyorsanız bazı alışkanlıklarınızı değiştirmenizi öneririm, aksi takdirde büyük sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Yılın “Yıldız”ları Ödüllerini Aldı!
Yorumlar