Genel

Aile Dizimi Terapisi


Aile dizimi terapisi, 20. yüzyılın sonlarında Alman bir Psikoterapist olan Bert Hellinger tarafından oluşturulmuş bir psikoterapi yöntemidir. Aile dizimi terapisine göre, bireyler kuşaklar öncesinden başlayarak ailelerindeki bireylerle görünmez bir bağ ile bağlıdır. Bu bağ sayesinde kuşaklar öncesinden yaşanan olaylar bile bireyin şu anki hayatını etkilemektedir. Aile içerisinde yaşanan olumsuzluklar aile fertlerinin DNA’larına kazınıp nesillerce psikolojik ya da fiziksel olarak aktarılmaktadır. Yani bireyler, doğdukları ailelerden etkilenmekte ve bugün oldukları kişi haline gelmektedir.

Aile dizimi, aile içerisinde yaşanan (kaza, travmatik ve ani ölüm, suç işleme…) olaylar sonucunda oluşan kopmaların ve bozulmaların; aile üyelerinin ve gelecek kuşaklardaki aile üyelerinin psikolojik problemlerin temelini oluşturduğunu düşündürtmektedir. Diyelim ki birinin büyük büyük dedesi bir cinayet işledi. Bu cinayetin suçluluk duygusu, aile bağları ile nesilden nesle aktarılarak en sonunda depresyon olarak kişide kendini göstermektedir. Bu durumun düzeltilmesi için aile dizimi terapisi uygulanarak bireylerin ailelerine içsel olarak geri götürülerek aileleri ile kendi iç dünyalarında barışmaları sağlanabilir. Aynı zamanda bireyin kendisine ait olmayan korku, kaygı, öfke, güvensizlik, özgüven eksikliği, rahatsızlık, takıntı gibi bir sürü özelliğin atalarına geri gönderilmesi amaçlanır ve uygulanır. Böylece bireyin iç huzuruna erişmesi sağlanmış olacaktır.

Aile dizimi uygulamasına gelecek olursak; danışan kişi ailesi ile sorun yaşıyorsa grup dizimi sırasında gruptaki bireyler danışanın aile fertleri yerine dizimi yöneten kişi tarafından geçirilecektir. Bundan sonra o kişilere soruna göre sorular sorulup, kişilerle konuşmalar yapılıp aile fertlerinin gerçekte nasıl hissettiklerini öğrenebiliriz. Bu şekilde danışan kişi sorunun nelerden kaynaklandığını bulup iyileşme sürecine girebilmektedir. Bireysel dizimde ise ailedeki bireyleri temsil eden farklı eşyalar konulup danışanın o eşyaları koyduğu yerlere göre danışan kişinin diğer aile fertlerine karşı hissettikleri ortaya çıkmaktadır ve ona göre de bir yol izlenir. Bunların yanında aile dizimi yaşanan maddi sıkıntıları çözebilmek için de kullanılmaktadır. Bu terapi yöntemi sayesinde kişiler sorunlarından kurtulma imkanıyla beraber aile fertleriyle iletişim kurma şansını da elde eder. Kısacası aile dizimi, aile köklerine yapılan spiritüel bir yolculuktur.

Bu terapi, kişi için oldukça yoğun bir deneyim haline gelebilir ve terapiye katılım göstermek; travmatik olaylarla ilgili duyguları, anıları tetikleyebilir. Bundan dolayı danışan kişiler dizime başlamadan önce akıllarındaki her türlü soruyu sorup endişelerini dile getirmelidir. Aile dizimi sonucunda ise kendinize ait olmayan özellikleri atalarınıza geri göndererek geçmişin izlerinden kurtulup kendinize özgü bir insan olmaya başlarsınız.

İlginizi çekebilir: Tarihin İlk Megapolü

Genel
Hindenburg: Havacılığın Titanik’i
Genel
2023’ün Yıldızları Ödülleriyle Buluştu!
Genel
Otuz Yıl Gençleştirilen Deri Hücresi Çalışması
Henüz bir yorum yok.