Keşfetmeye Değer

Barış Manço Evi #KeşfetmeyeDeğer


Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Keşfetmeye Değer ekibi olarak senenin ilk durağı “Barış Manço Evi” Müzesi oldu. Kadıköy Moda’da bulunan müze, pazar ve pazartesi günleri kapalı olmakla birlikte hafta içi 09.00-16.00 ve cumartesi 09.00-12.00 saatleri arasında hizmet vermekte. Tam bilet 20 TL, öğrenci bileti 10 TL olmak üzere kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır. M4 Kadıköy metrosuna on beş dakika yürüme mesafesinde bulunan müzede Manço’ya ait nüfus cüzdanından kullandığı fincana kadar birçok eşyası ve eserleri bulunmakta.

Müzeye ilk geldiğinizde bahçede bulunan domates, biber ve patlıcan figürlerinin Manço’nun aynı sebze isimlerine sahip olan şarkısına; hemen yanında bulunan eşek figürünün ise “Arkadaşım Eşşek” parçasına istinaden konulmuş olması dikkatinizden kaçmayacaktır. Müzeden içeri ilk girdiğinizde sağ tarafta bulunan salonda dikkatinizi çekecek şeylerden biri Manço’nun piyanosu ve sanki gerçekten canlı ve yanınızdaymış gibi hissettiren, kendi kıyafetlerini üzerinde bulunduran silikon heykelidir. Odayı gezerken rengarenk ve farklı biçimlerde birçok vazoyu içeren büyük ve heybetli vitrinler gözünüze çarpacaktır. 300’den fazla ödül alan Barış Manço’nun ödüllerinin küçük bir kısmı bu odada sergilenmektedir. Müzeyi gezerken belki de en üzücü ve iç burkan detay; vefat ettiği 31 Ocak 1999 gecesi kıyafet odasındaki masada bıraktığı ajandası, cep telefonu ve araba anahtarının hâlâ aynı yerinde bulunması olabilir. Oraya kendi elleriyle koyduğu eşyalarını uyandığında alamadığı düşüncesi kişide iz bırakabilecek bir gerçek.

En alt kata indiğinizde çeşitli müzik aletlerinin sizi karşılaması sanki işin mutfağına girmişsiniz gibi hissettirecektir. Hemen yanında bulunan iç ferahlatıcı bir güzelliğe sahip olan, şu anda kafeterya alanı olarak kullanılan “Kış Bahçesi”ni göreceksiniz. Bu iki alan hoş renkli cam vitray ile birbirinden ayrılıyor. Son olarak bu katta iç dizaynının özel olarak tasarlandığı, Manço’nun çalışma odası olarak kullanmış olduğu “Şövalye Odası” bulunmaktadır. Müzede Barış Manço’nun tarzının en dikkat çeken özelliklerinden olan yüzükleri, kemerleri ve kravatları adeta bir sanat eseriymiş gibi sergileniyor. Bunların yanı sıra müzede kırbaç, kamera ve likör setleri koleksiyonu da bulunmakta.

Oğulları Doğukan ve Batıkan’ın odasındaki detaylar, evin birçok yerinde çocuklarla olan fotoğraflarının sergilenmesi, oyuncak ve aksiyon figürleriyle dolu vitrinler; Manço’nun çocuklara olan sevgi ve ilgisini daha da iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Evin birçok yerinde duvarları kaplayan Barış Manço imzalı özgün tablolar, kendisinin çok yönlü ve renkli bir karakteri olduğunu bize tekrardan hatırlatıyor.

Siz de senelerdir dillerimizden düşmeyen müthiş eserlerin sahibi Barış Manço’nun yaşamını sürdürdüğü evi görmek ve kendisini daha yakından tanımak adına bu keyifli ve her detayında ayrı bir hikaye bulunan müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Noel Baba: Orijini ve Efsanesi

Keşfetmeye Değer
Galataport İstanbul #KeşfetmeyeDeğer
Keşfetmeye Değer
Pera Müzesi #KeşfetmeyeDeğer
Sergi/Müze
Golden Opulence Sergisi
Henüz bir yorum yok.