Keşfetmeye Değer

Kemal Sunal Müzesi #KeşfetmeyeDeğer


Merhaba sevgili kalemlik okurları bugünkü yazımızda Keşfetmeye Değer ekibi olarak gittiğimiz Göztepe 60. Yıl Parkında bulunan Kemal Sunal Müzesi’ni ele aldık.

Girişi İstanbul Senin uygulamasından aldığımız QR Kod ile ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.

2000 yılında aramızdan ayrılan efsanevi sanatçının izlerini taşıyan müze, film afişlerinden kişisel eşyalarına, giydiği kostümlerden özel hatıralarına kadar birçok anıyı ziyaretçilere sunuyor.

Yeşilçam efsanesi, Türk Sinema tarihine adını yazdırmış Ali Kemal Sunal’ın anısına açılmış müzede genel hatlarıyla:

  1. Film afişleri
  2. Kişisel eşyaları
  3. Giydiği kostümler
  4. Özel hatıraları
  5. Kendisinin ve rol arkadaşlarının bal mumu heykelleri yer almaktadır.

Bizi girişte karikatürize edilmiş film afişleri ve Kemal Sunal’ın “Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı” filminde beden eğitimi sahnesinde giydiği efsaneleşmiş forma yer alırken sol tarafta “Atla Gel Şaban” dolmuşu yer alıyor. Ardından sağa doğru yöneldiğimizde ise çeşitli filmlerden afişler, kendisi ve çeşitli Yeşilçam oyuncularının balmumu heykelleri, sahne dekorları ve kostümler yer alıyor. Ama bu odanın içinde bulundurdukları bunlarla sınırlı değil; Kemal Sunal’ın son filmi ‘’Balalayka’’ çekimleri için yanına aldığı valizden, kendi el yazılarından, tesbih ve kilit koleksiyonundan tutun kişisel kütüphanesinden kitapların yer aldığı mini kütüphanesinin de yer aldığı çalışma mamasına kadar birçok detay yine aynı katta yer alıyor.

Gezimize üst kata çıkarak devam ettik. Üst katta da aynı şekilde balmumu heykeller, afişler ve filmlere ait kostümler, sahne dekorları yer almaya devam ederken Kemal Sunal’ın aldığı ödüller de üst katta sergileniyor. Alt kattan farklı olarak bu kattaki film dekorları daha detaylı işlenmiş. Örneğin bu filmlerden bazıları şunlar:

  1. Gol Kralı filmine ithafen bir futbol kalesi
  2. Kapıcılar kralı filmine ithafen Seyitoğulları apartmanı
  3. Köyden İndim Şehire filmine ithafen baş dörtlünün balmumu heykelleri
  4. Sakar Şakir filmindeki bakkal sahnesine ithafen yapılmış dekor
  5. Zübük filmindeki milletvekili yemin sahnesini dekoru
  6. Hababam Sınıfı serisine özel bir sınıf dekoruyla beraber bizi karşılayan Mahmut Hoca, Hafize Ana, İnek Şaban heykeli ve daha niceleri…

Ayrıca bu katta Kemal Sunal’ın Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden aldığı lisans diplomasına ek olarak yine aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden aldığı yüksek lisans diploması ve ‘’Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü’’ konulu yüksek lisans tezi de sergileniyor.

Katın ilerleyen kısımlarında eşi Gül Sunal, çocukları Ezo Sunal ve Ali Sunal’ın birlikte fotoğrafları ve o fotoğraflarda giydikleri kıyafetler de yer alıyor. Ayrıca ailesinin kaleme aldığı kitaplar ve Kemal Sunal’ın kapak fotoğrafında yer aldığı dergileri de görmek mümkün.

56 yıllık yaşamına sayılamayacak kadar anı sığdıran ve bunu biz gelecek nesillere aktaran Kemal Sunal’ın ne kadar özel bir sanatçı olduğunu bu gezide bir kez daha anladık. Gittiğinize kesinlikle pişman olmayacağınız bu gezi için elinizi çabuk tutun; emin olun ki keşfetmeye değer!

İlginizi çekebilir: Küresel Isınmanın Etkileri ve Çıkış Yolları

 

Keşfetmeye Değer
Pera Müzesi #KeşfetmeyeDeğer
Keşfetmeye Değer
Galataport İstanbul #KeşfetmeyeDeğer
Keşfetmeye Değer
Aşiyan Müzesi #KeşfetmeyeDeğer
Henüz bir yorum yok.