Sinema/TV

Christopher Nolan: Film Dünyasının Dehası


Bir yönetmen düşünün ki film endüstrisine henüz yedi yaşındayken babasının kamerasını gizlice alıp çektiği kısa filmlerle giriş yapıyor. Çocukken başladığı bu serüveni onu bugün IMDB Top 20’ye 3 filmi ile damga vuran ve belki de dünyanın en iyi yönetmeni yapan konuma getiriyor, Christopher Nolan… 21. yüzyılın en çok izlenen, en beğenilen filmlerinin birçoğunun altında imzası bulunan bu dehanın renk körü olduğunu biliyor muydunuz? Endişelenmeyin bu yazımızda Nolan’ın kendisi kadar filmlerindeki ilginç detaylara da şaşıracaksınız.

MEMENTO (IMDB 8.4) 2001

Yayımlanmış veya yayımlanmamış kısa filmleri ile 6000$ gibi küçük bir bütçeye sahip Following filmini göz ardı edersek Memento, Nolan’ın sinema sektöründe ilk büyük girişimiydi. Senaryosunu kardeşi Jonathan Nolan’ın “Memento Mori” isimli kısa hikâyesinden, sahneleri yansıtma şeklini ise kurgusunu beğendiği “The Thin Red Line” filminden esinlenerek oluşturmuştur. 9M$ bütçesi ve dolambaçlı senaryosuyla bu film 2000’lerin en iyi filmleri arasında yer almıştır. Bir tür unutkanlık hastalığı olan “Anterior Grade Memory Loss” üzerine 32 sahnelik bir film çekiyorsunuz, son sahneyi başa alıp diğer sahneleri karıştırıyorsunuz. Buna ister Nolan etkisi deyin ister çekim tekniği, gerçek bir başyapıt: Memento.

INTERSTELLAR (IMDB 8.6) 2014

Uzay-zaman konulu filmler denince aklınıza ilk ne geliyor? Şüphesiz birçoğunuzun aklına akıcı senaryosu ve muhteşem sahneleriyle “Interstellar” gelecektir. Senaryosunu Chris ve Jonathan Nolan kardeşlerin birlikte yazdığı, yönetmen koltuğunda ise Christopher Nolan’ın oturduğu bu filme gelin daha yakından bakalım. En güzel sahnelerde arkada çalan ve filmin bu kadar öne çıkmasında önemli bir payı olan “soundtrack”lerin sahibi bir Alman: Hans Zimmer… Nolan film hakkında hiçbir ipucu vermeden Zimmer’dan bir baba-kız ilişkisini tasvir etmesini ister. “Cornfield Chase”” isimli o meşhur soundtrack ise işte bu şekilde ortaya çıkmıştır. Çekimleri Kanada’da gerçekleşen bu yapıtta yine Kanada’da meydana gelen “Dust Bowl” isimli kum fırtınası faciasından esinlendiğini de bahsetmeden geçmeyelim. Baş karakterimiz Cooper’ın bir sahnede uçsuz bucaksız mısır tarlalarının arasında arabasıyla drone kovaladığını görmekteyiz. CGI kullanmak yerine 500 hektar mısır eken ve filmden sonra bu mısırları 100.000 dolara satan bir dehadır yönetmenimiz.

INCEPTION (IMDB 8.8) 2010

Hem senaryosunu hem yönetmenliğini Nolan’ın üstlendiği Inceptıon’un kurgusu yaklaşık on sene sürmüştür. Bu filmi izleyen herkes bizce aynı filmi izlemiş sayılmaz. Bunun sebebi de Nolan’ın her şeyi açıkça aktarmak yerine bazı boşlukları izleyicilerin kendi hayal güçleri ile tamamlamasını istemesidir. Tamamen insan zihnine odaklı, rüya-gerçek ayrımının sınırında ilerleyen ve izleyicide merak uyandıran bu filmi izlerken beyninizin her hücresini kullandığınızı hissedeceksiniz. Nolan, birçok filminde kelime oyunlarına yer vererek bizi şaşırtmayı seviyor. Örneğin; Inception’da ana karakterlerin isimlerinin baş harfleri, filmin teması olan “DREAMS” kelimesini oluşturmaktadır. Çekimleri beş farklı ülkede gerçekleşen bu filmde “Penrose Merdiven, Dönen Geçit, Çığ Dağı, Sıfır Yer Çekimi” gibi sahnelerin hiçbir bilgisayar efekti kullanılmadan pratik yöntemlerle çekilmesi bu sahneleri daha gerçekçi kılmıştır.

Yazımızı sonlandırırken Christopher Nolan’ın bir sonraki projesi olan Oppenheimer’dan da bahsedelim. 21 Temmuz 2023’te vizyona girecek olan bu filmin başrollerini Cillian Murphy ve Robert Downey Jr. üstlenmektedir. Filmde yer alan atom bombası patlama sahnesinde hiçbir görsel efektin kullanılmaması Nolan’ı tanıyanlar için alışılagelmiş bir durumdur. Ünlü yönetmenin hak ettiği ancak henüz alamadığı “Oscar En İyi Yönetmen Ödülü’ne” Oppenheimer projesiyle ulaşacağını umut ediyoruz.

İlginizi çekebilir: Ocak Ayı Etkinlik Takvimi: Ajanda

 

Genel
Sitcom Neden Bu Kadar Çok Popüler?
Sinema/TV
Sinema Tarihine İz Bırakmış 10 Film Müziği
Sinema/TV
Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü? Filmi Mercek Altında
Henüz bir yorum yok.