Sinema/TV

Kulüp: Netflix’in Çok Konuşulacak Yeni Türk Yapımı


Son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz Türk yapımı Netflix dizisi Kulüp, listelere hızlı bir giriş yaptı. Kurgusuyla, senaryosuyla, sinematografisiyle kısaca iyi bir yapım dendiğinde akla gelecek her şeyiyle rakiplerini geride bıraktı. Bu yazımızdaysa sizi 1955’li yılların İstanbul’una götürerek ötekilerin hayatını konu alan Kulüp dizisinden kısaca bahsedeceğiz. Hepinize keyifli okumalar!

Gökçe Bahadır’ın canlandırdığı inançlarını her koşul altında yaşayan Mathilda karakterinin hikâyesini izlediğimiz dizi, vurucu bir sahneyle başlıyor. Genç bir kadının titrek elleriyle tuttuğu silahı karşısındaki adama yöneltip onu vurduğunu görüyoruz ve bu sahneden tam 17 yıl sonrasına gidiyoruz. Bu süreçte hapishanede kalan Mathilda’nın af çıkmasıyla dışarı çıkıp İstanbul’da geride bıraktığı kızını bulmasıyla olaylar başlıyor. Dizi sadece Mathilda’nın hayatını anlatmakla kalmıyor. Yazılan sağlam karakterleriyle o yılların kozmopolitan İstanbul’una yer veriyor.

kulüp

Dizinin konusunun ve oyunculuklarının oldukça iyi olmasının yanında eski İstanbul sahneleri oldukça başarılı bir şekilde yansıtılıyor. Durum böyle olunca da bir çırpıda izlenebilecek bir yapıt haline geliyor. Aynı zamanda İstanbul’un ilk gece kulübü olarak nitelendirilen Kulüp’ün solisti, Salih Bademci’nin canlandırdığı Selim Songür karakterini izliyoruz. Bu karakter, çağının oldukça ilerisinde kararlar alan Kulüp’ün sahibi Orhan Şahin’in aldığı kararla birlikte İstanbul’daki gece hayatının ilk erkek solisti olarak karşımıza çıkıyor. Yahudi inancına sahip Mathilda’nın Kulüp’te çalışmasıyla birlikte Selim ile hayatlarının kesişmesini izliyoruz.

Dizide başarılı bir şekilde anlatılan konuyu gerçekçi kılan faktörlerden biri de dizideki farklı inançların geleneklerine oldukça iyi hâkim olunmasıdır. Diğer bir faktörse oyuncuların dizide canlandırdıkları karakterlerin konuştukları dil olan Farsça ve İbranice’ye en az Türkçe kadar hâkim olmalarıdır.

kulüp

O dönemlerdeki diplomatik krizlerle birlikte dizide de yer verilen azınlık problemi dizinin ilerleyen akışıyla birlikte işleniyor. Bu problem kör göze parmak sokulacak kadar net bir şekilde değil de karakterlere işlenen roller üzerinden gösteriliyor. Taksici Fıstık İsmet ile Mathilda’nın kızı Rasel’in aşkıyla, Kulüp’teki çalışanların etnik çeşitliliklerinin olmasıyla gösteriliyor.

Son olarak dizideki tüm karakterlerin kendileriyle bütünleşmesi, sahnelerin kaliteli bir şekilde yansıtılması, o dönemdeki hiçbir detayın gözden kaçmaması gibi etkenler diziyi Türk standartlarının oldukça ötesine taşıyor. Bu sayede de son zamanlarda vizyona giren başarılı işler arasında Kulüp dizisi de yerini alıyor.

İlginizi Çekebilir: Efes Antik Kenti: Türkiye’nin Kültür Mirası

Sinema/TV
Zindan Adası Film İncelemesi
Sinema/TV
Kurak Günler Film İncelemesi
Sinema/TV
En Çok İzlenen Yerli Filmler
Henüz bir yorum yok.