Başarı Hikâyesi

Nobel Ödülü Alan İlk Kadın: Marie Curie


Sevgili KalemlİK okurları, bu yazımızda Nobel Ödülü alan ilk kadın olan Marie Curie’yi ele alıyor olacağız. Sizlere Marie’nin biraz yaşamından biraz da bilim adına yaptıklarından bahsedeceğim.

Marie Curie, 7 Kasım 1867’de Polonya’nın Varşova kentinde doğdu. Marie, babasının da etkisiyle küçük yaşlarda bilimle ilgilenmeye başladı. Fakat ülkedeki eğitim sistemiyle bir kız olarak bilimsel alanda uzmanlaşmak zor olduğundan yurt dışına gitmeye karar verdi. 1891’de ablası Bronya’nın yanına Paris’e Sobornne Üniversitesi’ne bilim alanında eğitim almak için gitti. Ablasının yanında eğitim almaya başlayana kadar ise Varşova’da Endüstri ve Tarım Müzesi adı altında gizli bir şekilde eğitim veren Polonya okuluna gitti. Kasım 1891’de başladığı eğitimini bir buçuk yılda sınıf birincisi olarak bitirdi ve fizik diploması aldı. 1894’te ise ikinci diplomasının matematik alanında aldı. Bir sonraki amacı ise öğretmenlik diploması alıp Varşova’ya dönmekti.

1894’te Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu laboratuvarı başkanı olan Pierre Curie ile tanıştı. Marie ve Pierre, laboratuvarda birlikte çalışıyor ve deneyler yapıyorlardı. Temmuz 1895’te evlendiler ve Marie bu tarihten sonra Marie Sklodowska yerine Marie Curie adını taşımaya başladı. Marie Curie, 1896 yılında öğretmenlik diplomasını aldıktan sonra 1897’de doktorasına başladı. Doktorasının konusu olarak “Becquerel Işınımı”nı seçti. Toryum elementinin Uranyum ile aynı ışınları saldığını saptadı ve bu ışınıma ‘radyoaktiflik’ adını verdi. Temmuz 1898’de Curie’ler yeni bir  radyoaktif element olan ve Uranyum’un radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan ‘Polonyum’u keşfettiklerini duyurdular. (Marie Curie elemente adını vatanı olan Polonya’dan yola çıkarak vermiştir.) Aynı sene içerisinde başka bir radyoaktif element olan ‘Radyum’u da keşfettiklerini duyurdular.

Marie, 1904 yılında doktorasını vererek Fransa’da bilim dalında doktora unvanına sahip olan ilk kadın oldu. Aynı sene radyoaktivite konusundaki araştırmalarından dolayı kocası ve Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü alarak tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu. Ayrıca 1904’te Pierre Sobornne’da, kendisi ise Sevr’deki bir kız okulunda fizik öğretmenliği yapmaya başladı. Fakat yılın sonlarına doğru ikisi de maruz kaldıkları radyasyondan dolayı rahatsızlanmaya başladılar. 19 Nisan 1906’da Pierre Curie bir at arabasınıın çarpması sonucu öldü. Sobornne Üniversitesi, Pierre’in görevini Marie’ye verdi ve Marie, 1908’de okuldaki ilk kadın profesör oldu. 1911’de Radyum ve Polonyum’un keşfine katkılarından dolayı Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü ve böylece o dönemde ve günümüzde iki Nobel Ödülü’ne sahip olan tek kadın olarak tarihe geçti. 1914’te Paris Üniversite’sinde Radyum Enstitüsü kuruldu ve Marie, ilk müdür olarak atandı. 1. Dünya Savaşı’nda taşınabilir röntgen cihazları yaptı ve kızıyla birlikte genç kızlara X ışınlarını öğrettiler. 1920’li yıllarda Varşova’daki Radyum Enstitüsü’nün kurulmasında rol oynadı. 1934’te Fransa’nın Savoy kentinde kan kanserinden öldü. Hastalığı, yüksek miktarda radyasyona maruz kalmasına bağlandı.

İlginizi çekebilir: Katarsis: Duygusal Arınmanın Psikolojik Boyutu 

Başarı Hikâyesi
Formula 1’in Yıldız Pilotu Lewis Hamilton
Başarı Hikâyesi
Chris Gardner: Umut Dolu Bir Başarı Hikâyesi
Başarı Hikâyesi
Elvis Presley’nin Hayat Hikayesi 
Henüz bir yorum yok.