Edebiyat/Kitap

Kişisel Gelişim Kitapları Neden Çok Okunuyor?


Stres ve kaygının insan psikolojisine olan etkileri zaman geçtikçe çoğalıyor. Değişip gelişen dünyada var olmak isteyen insan kitleleri, her geçen gün kendini geliştirecek farklı yollar arıyor. Peki, bu yollardan biri gerçekten de kişisel gelişim kitapları mı? Gelin bu kitap kategorisinin son yıllarda neden bu kadar popüler olduğuna bakalım.

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim, kişinin bilinçli olarak kendisini daha iyiye götürmek için yaptığı pozitif eylem ve çabalar bütünüdür. Kendini geliştirme isteğinde olan bir kişi; içinde bulunduğu pozisyonu yeterli bulmaz ve sürekli daha iyisine ulaşabileceğini düşünür. Bu gibi sebeplerle kendini olduğundan daha iyiye taşımak ister. Bu istekle birlikte kişi iyi ve olumlu yönlerini koruyarak eksik olduğunu düşündüğü yanlarını tamamlayıp en iyisi olmak için çabalamalıdır. İşte kişisel gelişim yolculuğu bu şekilde başlar.

Neden Kişisel Gelişim Kitapları Okuyoruz?

Kapitalist modern dünyanın mahkûmu olarak yaşayan birçok toplum ve bu toplumların bireyleri; ekonomik, sosyal, psikolojik sorunlarına herhangi bir şekilde çözüm bulmak zorundadır. Birey bu çözümü ya kendi başına ya da psikolog, psikiyatrist gibi uzmanlar yardımıyla bulabilir. Peki, birey çözüm bulmak için ağır miktarlarda paralar ödeyip uzmanlardan bunun yardımını mı almalı, kendi başına çözüm bulma arayışına mı girmelidir? İşte bu sorunun cevabını da kişisel gelişim kitaplarının okunma sayıları ispatlar nitelikte.

kişisel gelişim kitapları

2017’deki Türkiye Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre, 500 milyon TL’lik yayıncılık sektörümüzün dörtte birini edebi içerikli kitaplar, bir o kadarını da sosyal bilimlerle ilgili yayınlar oluşturuyor. Pazarın kalan 250 milyon TL’lik bölümünün tamamına yakınının ise kişisel gelişim kitaplarına ait olduğu bilinmektedir. Bu sayılar, dünyada olup biten olaylar vesilesiyle gelecek kaygısı duyan, yeni dünya düzeninde kendini de var etme çabasına giren insanların çoğalmasıyla artış göstermektedir.

Kişisel gelişim kitaplarının, gelişmek ve değişmek için iyi bir çözüm yolu olduğunu düşünenler için bu kitapları ilgi çekici kılan sadece psikolog veya yaşam koçlarına ulaşmaktan daha kolay olması mı? Tabii ki hayır. Bu kitaplar bir başkasının deneyimini yansıtır ve insanlık tarihinin en çarpıcı noktalarından biri deneyimdir. Biz insanlar denemek yerine, bir başkasının deneyimlediklerinden yola çıkarak hareket etmeyi severiz çünkü bu işlerimizi kolaylaştırır. İşte bu kitaplar da olumlu sonuçlanan, çok büyük başarılara imza atılan deneyimlerden ibarettir. Bu deneyimler de edebi veya sosyal içerikli kitaplara göre çok daha basit ve yalın bir dille anlatılmaktadır. Bu nedenle tüketimi çok kolaydır.

Kimi psikologlar bu okur kitlesini “kaybedenler kulübü” olarak kimileri ise “ruhlarına yeni bir pencere açmak isteyenler” olarak nitelendiriyor. Sizce de gün geçtikçe zorlaşan ve bir parkur haline dönüşen bu yarışta ruhumuza yeni bir pencere açmaya ihtiyacımız yok mu? Buna karar vermeden önce “milyonların ruhuna yeni bir öğreti kazandıran kitap” olarak bilinip en çok satılan kişisel gelişim kitabı olan “The Secret”ı öneririm, bilmeyenleriniz varsa.

İlginizi Çekebilir: Dil Edinimi, Dil Öğrenimi; Hatalar ve Öneriler

Edebiyat/Kitap
Jane Eyre: Kitap ve Film İncelemesi
Edebiyat/Kitap
Tüm Zamanların En İyi Polisiye Romanları
Edebiyat/Kitap
Shakespeare ile Düşünmek
  • Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Özellikle ”Biz insanlar denemek yerine, bir başkasının deneyimlediklerinden yola çıkarak hareket etmeyi severiz çünkü bu işlerimizi kolaylaştırır.” sözüne bayıldım.


  • Çok güzel olmuş Alara,ellerine sağlık.


  • Çok kitap okumanın ve okumayı sevmenin üslubuna bu kadar yansımış olduğunu görmek çok güzel.


  • Kişisel gelişim kitapları çok okunuyor gibi görünse de bence çok okunmuyor. Alıp bir kenara koyuyor gibi geliyor insanlar bence.