Bilim / Teknoloji

Columbia Uzay Mekiği Kazası


İnsanoğlu için uzay son yüzyılların en büyük gizemi oldu. Dünya’nın alternatifi gezegen arayışları için yola çıkılan bu süreçte acı kayıplar yaşandı. Bu yolda 112 kez atmosferi aşabilen uzay bilimcileri, 113. seferinde 2. kere yaşanan büyük bir uzay mekiği kazasına tüm dünyayla birlikte şahit oldu.

16 Ocak 2003 tarihinde STS-107 programıyla Columbia Mekiği 28. kez Dünya’dan kalkışını yaptı. NASA’nın en yaşlı mekiği ünvanına sahip olan uçak mekiği içinde altı Amerikalı ve bir İsrailli astronotu taşıyordu. 2.2 milyar dolar değerinde olan mekik, içinde 4 milyon dolarlık kimyasal taşıyordu. 16 gün boyunca uçuşunda 80’den fazla deney yapıldı ve uzay biliminin gelişmesinde önemli bir role sahip oldu.

Aslında Columbia Uçak mekiğinin kalkış planı daha öncesi için planlanmıştı fakat gerekli şartlar sağlanamadı. İki yılda tam on sekiz kez kalkışı ertelendi. Ardından son tarih 16 Ocak 2003 olarak belirledi. Ne kadar kontrollü bir kalkış olduğu tahmin edilse de sonrasında kalkış sırasında ana yakıt tankından kopan parçalar olduğu tespit edildi. NASA yetkilileri bunun uçuşu etkileyecek bir problem olmadığını düşündüler ve mürettebata gerekli bilgilendirmeleri yapmadılar. Uçuş süresi olan on altı gün boyunca herhangi bir problemle karşılaşılmadı ama iniş sırasında yaşanacak felaketten kimsenin haberi yoktu.

1 Şubat 2003’te inişe 16 dakika kala Dünya atmosferinde büyük bir patlama meydana geldi. Kazanın enkazı Teksas Eyaleti üstünde binlerce kilometrelik alana dağıldı. Kalkış sırasında ana yakıt tankından kopan parçaların mekiğin sol kanadına zarar verdiği tahmin edildi ve inişini gerçekleştiremedi. Maalesef mürettebattan kurtulabilen olmadı ve bu, dünya tarihine ikinci büyük uzay mekiği kazası olarak geçti. Kazanın olası sebebi sol kanadının zarar görmesi olsa da farklı ihtimaller de bulunuyordu. İçindeki kimyasalların patlaması ve düşük bir ihtimal olsa da İsrailli astronotun bir terör saldırısı içerisinde olması gibi teoriler ortaya atıldı.

Bu yaşanılan ilk uzay mekiği kazası değildi. İlk kaza olan Challanger mekiği kazasından sonra NASA çalışmalarına bir süre ara vermişti. Herkes bu durumun tekrarlamasını beklerken o dönemin başkanı George W. Bush yaptığı açıklamada “Uğruna öldüğümüz savaşımız devam edecek.” demeciyle şok bir açıklamaya imza attı. Yaşanılan bu araştırmaların tüm dünya için olduğu ve tüm dünyanın bu felakete yas tutacağı beklenirken medyada bir karmaşa yaşandı. Iraklı bir yetkilinin “Tanrı, ABD’den daha büyük olduğunu gösterdi.” açıklaması yapması insanlar arasında büyük tartışmalara neden oldu.

Tüm bu yaşananlara rağmen insanlar onlara minnettardı. İnsanlık için hayatını kaybeden astronotlar için Amerika’nın Houston eyaletinde “İnsanlığı ilerletmek için için hayatını feda etmiş yedi astoronota…” notuyla anıt inşa edildi. Kazadan altı yıl sonra İsrailli astronotun oğlunun uçak kazasında hayatını kaybetmesi medyada kötü bir tesadüf olarak görüldü.

İlginizi çekebilir: Aile Dizimi Terapisi

Bilim / Teknoloji
James Webb Uzay Teleskobu İçin Geri Sayım
Bilim / Teknoloji
Voyager: Dünya Manzaralı İlk Uzay Oteli
Bilim / Teknoloji
Yanlış Bilinen Doğrular: Uzay Efsaneleri
Henüz bir yorum yok.