Kültür/Sanat

Edebiyat Dünyası: İlham Veren Kadın Yazarlar


Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Bu yazımda sizlere, edebiyat dediğimizde bize ilham veren ve sizleri etkileyecek, bakış açınızı daha farklı yönlere çevirmenizi sağlayacak kadın yazarların bazılarından bahsedeceğim.

Çok eski çağlarda kadınlara eğitim hakkı verilmediği için okuryazar olamıyor, okuyabilseler bile yazamıyor veya yazdıkları değer görmüyordu. Ama Jane Austen, Virginia Woolf gibi öncü kadın yazarların açtığı yolda bugün kadın yazarlarımız toplumda eskisinden çok daha güçlü bir şekilde yürüyor. İçlerinde mutlaka kendinize ait bir şeyler bulacağınıza emin olduğum kitap tavsiyelerine de mutlaka göz atmanızı öneririm! Keyifli okumalar dilerim…

Brontë Kardeşler:

Charlotte, Emily ve Anne Brontë isimli üç kadın…. Kadınlara karşı ön yargılı olunan dönemlerde yaşayan bu yazar kardeşler ilk kitaplarını hem kadın hem de erkeklere verilen, aynı zamanda kendi isimlerinin baş harfleriyle başlayan isimleri mahlas olarak kullanarak basmışlardır. Bazı kitapları ortak olarak yazdıkları düşünülür veya bazı kaynaklarda hangi kitabı kimin yazdığı karışır fakat yazarlığa olan katkılarının yanında ayrıca Avrupa edebiyatına olan katkılarının da hatrı sayılır… Charlotte Bronte’nin “Jane Eyre”, Emily Bronte’nin “Uğultulu Tepeler” adlı kitabını muhakkak okumalısınız!

Virginia Woolf:

Biraz daha günümüze yaklaşırsak Virginia Woolf yol gösterici kadın yazarlar denince akla gelen önemli bir isimdir. Tanınmış yazar Sir Leslie Stephen’in kızı olan Virginia Woolf; 1882 yılında Londra’da doğmuştur. Kendisinin “Kendine Ait Bir Oda” ve “Kurtlarla Koşmak” eserleri oldukça bilinir. Feminist düşünceleri savunur ve her bireyin kendine ait ufak da olsa bir mekânı olması gerektiğini söyler. “Perde Arası” romanını yazdığı dönemde bunalıma giren Virginia Woolf, ceplerine taş doldurarak evinin yakınlarındaki nehre atlayarak intihar etmiştir. Bu değerli yazarın “Deniz Feneri” adlı romanını kesinlikle okumalısınız!

edebiyat

Jane Austen:

1775 yılında İngiltere’de doğan Jane Austen, hiç evlilik yapmamış ve ailesiyle beraber yaşamıştır. Bir dönem Chawton’da kardeşinin yanında yaşamış, bu ev şimdilerde ise bir müze haline gelmiştir. “Emma” ve “İkna” isimli kitapları sinemaya uyarlanırken, “Gurur ve Önyargı” isimli kitabı hem sinemaya hem de televizyona uyarlanmıştır. Bu eseri mutlaka okumalısınız!

Halide Edip Adıvar:

Ülkemizdeki yazarlardan bahsedecek olursak Halide Edip Adıvar gerek savaş zamanlarında yazmış olduğu milli eserlerle gerek de romanlarıyla edebiyatımıza katkısı çok büyüktür. Kurtuluş savaşında cephede görev alarak rütbe kazanmış olan değerli yazar; Beşiktaş, İstanbul’da doğmuştur. Annesini küçük yaşta kaybeden Halide Edip, Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden lisans derecesi alan ilk Müslüman kadın olmuştur. 21 roman, 4 hikâye, 2 anı ve 2 oyun yazan Halide Edip 1964 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

edebiyat

Bütün bu kadın edebiyat yazarları günümüzde sadece yazarlık değil bütün meslekler için kadınların önünü açmıştır. Maalesef ki kadınlar hâlâ toplumda hak ettikleri değeri göremiyor olsa da böyle cesur ve yetenekli kadınlar sayesinde her geçen gün daha iyiye gideceğimiz güzel günlere!..

İlginizi Çekebilir: Beyin Yakan Filmler ve İlginç Senaryolar

Kültür/Sanat
Sansür Beyaz Perdeyi Öldürür Mü?
Kültür/Sanat
Pop Art: Popüler Sanatın Ayak İzleri
Kültür/Sanat
İstanbul’un Gözde Konser Mekânları
Henüz bir yorum yok.